Magazín

Fast Food: Rychlé řešení, pomalá zkáza

fast-food
i

Vzpomínáte na ty časy, kdy byl fast food považován pouze za malý hřích? Jen takové občasné vybočení z cesty zdravého stravování. Bohužel, co začíná jako nevinný výlet do světa burgerů, hranolek a dalších smažených lahůdek, se může snadno změnit v dlouhodobý vztah plný výčitek. A co hůř, vaše tělo vám za to po čase poděkuje stejně nadšeně, jako když vám někdo “omylem” vylije kávu na klávesnici.

Kde to všechno začíná: Tlusté, solí nasáklé kalorie

Fast food je známý tím, že je doslova napěchovaný kaloriemi. A nejen tak ledajakými – jsou to kalorie z tuků a sacharidů, které vaše tělo zvládá spalovat asi tak rychle, jako kdyby se snažilo hasit hořící dům kapátkem. Typický fastfoodový burger často obsahuje nasycené tuky, které zvyšují hladinu špatného cholesterolu (LDL) v krvi, což je cesta, která často vede k problémům se srdcem.

A pak je tu sůl. Fast food je na sůl doslova zázračný – najdete ji v množství, které by stačilo na solení zimních silnic. Nadměrný příjem soli zvyšuje krevní tlak, což je pro vaše srdce podobně příjemné, jako maraton pro člověka, který běhá jen pro autobus.

Bez cukru ani ránu

Fast food by nebyl kompletní bez pořádné dávky cukru. A ne, nemluvíme jen o těch roztomilých balíčcích cukru, které dostanete ke kávě. Cukr se skrývá v omáčkách, nápojích, dezertech – zkrátka všude, kam se jen podíváte. Dlouhodobá konzumace cukru vede k inzulínové rezistenci, což je stav, který předchází cukrovce 2. typu. Takže pokud máte rádi hranolky s kečupem, možná je čas se zamyslet, jestli vám ty sladké chvíle stojí za to, že vaše tělo začne cukr bojkotovat.

Víte, co je horší než cholesterol? Přebytečná kila

Jedním z nevyhnutelných důsledků dlouhodobé konzumace fast foodu je nárůst váhy. Fast food je nejen kaloricky bohatý, ale také chudý na živiny. Výsledkem je, že i když váš žaludek může být plný, vaše tělo stále hladoví po důležitých vitamínech a minerálech. To vede k tomu, že se cítíte unavení a slabí, což vede k nižší aktivitě a většímu přírůstku hmotnosti – začarovaný kruh, který se stále zrychluje.

Srdce, mozek, játra – kdo má dnes ještě čas?

Dlouhodobá konzumace fast foodu se negativně podepisuje i na dalších orgánech. Například játra jsou vystavena zvýšenému riziku tukové degenerace (steatózy), což může vést k jejich selhání. Mozek, ten náš citlivý manažer, také trpí – vědci naznačují, že diety bohaté na nasycené tuky a cukry mohou snižovat kognitivní funkce a zvyšovat riziko depresí. A pokud jde o srdce, to je z dlouhodobého přátelství s fast foodem dost zklamané – zvyšuje se riziko infarktu a dalších kardiovaskulárních onemocnění.


8. září 2024

Diskuse:

0 příspěvků